torstai 31. lokakuuta 2013

Top 5 Ihmissusi

Kuukausi on lopuillaan, niin on myös meikän Top 5 listaukset. Nopeasti on kuukausi mennyt ja pari listaakin jopa olen saanut tehtyä. Aluksi suunnittelemani slasher/sarjamurhaaja lista jäi sitten tekemättä. Ideana tuntui helpolta mutta loppujen lopuksi valinnat olisivat olleet turhan vaikeita, genre on niin laaja ja hyviä elokuvia on todella paljon. Tässä kuitenkin voin sanoa että selvästi ykösenä olisi alkuperäinen The Texas Chainsaw Massacre, yksi parhaista kauhuleffoista ikinä.

Viimeiseksi listaksi keheytyi ihmissusi-elokuvat. Top 5 tästä genrestä oli melkoisen helppo tehdä, hyviä aihepiiriä käyttäviä leffoja on suhteellisen vähän, tai meikällä on käynyt vain huono onni valintojen kanssa.
     Monissa hyvissä kauhuelokuvissa on mukana ihmissusia, kuten The Monster Squad, Waxworks tai ihan vasta tsekkaamani Trick 'r Treat, kuitenkin on melko vähän hyviä taikka loistavia teoksia joissa ne olisivat pääroolissa. Isoin syy tähän tuntuu olevan itse hirviön hinta, uskottavan tai edes hyvän näköisen ihmissuden tekeminen ei ole halvinta puuhaa. Kuitenkin viisi vallan mainiota genreen kuuluvaa teosta ainakin tiedän, tässä ne ovat:



Numero 5.  Ginger Snaps (2000)

Ihmissudet + teinit = hyvää? Kyllä tässä leffassa. Päähenkilöinä ovat kaksi sisarusta joilla on pakkomielle kuolemaan. Puistossa sitten immeissusi hyökkää ja tästä alkaa taistelu kirousta vastaan. Isoin ero Ginger Snapsissa muihin genren teoksiin on juuri asetelma ja päähenkilöt. Minulla ei tule toista ihmissusileffaa mieleen jossa teinitytöt ovat pääroolissa. Aluksi tämä tuntui ideana huonolta, mutta kiitos hyvien näyttelijöiden ja käsikirjoituksen tämä on vain plussaa.

Ihmissusi-elokuvissa itse kirousta käytetään yleensä jonkinlaisena metaforana. Onko sitten huumeet vai hulluus kyseessä. Tässä leffassa se on naiseksi tuleminen, jälleen hyvin erikoinen veto muihin verrattuna. Angstailua ja menkkoja on siis luvassa hyvin paljon. Itse erikoistehosteet on hyvin tehty, ollenkaan ei CGI:tä ole käytetty ja näin on hyvä. Kauttaaltaan mainio elokuva joka on jäänyt vuosien saatossa valitettavan pienen yleisön herkuksi.



Numero 4. Dog Soldiers (2002)

Neil Marshallin ura elokuvien parissa lähti hyvin käyntiin. Mies teki debyyttinään yhden parhaista ihmissusileffoista ikinä, sitten seurasi myös helvetin hyvä The Descent. Tämän jälkeen mies sai enemmän rahaa kätösiinsä ja on tehnyt vain melkoista pashkaa. Toivoa en vielä ole menettänyt miestä kohtaan, mutta hyvältä ei näytä.

Mutta its Dog Soldiers. Brittisotilaat menevät sotaharjoituksiin mutta vastassa ei olekaan toinen tiimi vaan ihmissusia. Miehet koittavat taistella vastaan ja selvitä kotiin hengissä, näin ei kaikille käy. Vaikka leffa on pääasiassa vakavaa kauhua on jälleen myös komediaa eksynyt mukaan. Miesten välinen dialogi on ajoittain melkoisen hauskaa kuten myös tapot ja kuolemat. Mihinkään Evil Dead tasolle ei mennä, vaikka välillä lähellä käydään.

Erikoistehosteet ovat pienen budjetin leffaksi erinomaiset, goresta puhumattakaan. Näyttelijät ovat myös mainioita, pari hieman isompaakin nimeä on eksynyt mukaan. Näin elokuvan ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa, tuolloin en kamalasti siitä välittänyt. Nyt listaa varten uudelleen tsekattuna, hieman ikää lisää saaneena, osui leffa paremmin makuhermoon. Suosittelen porukalla ja oluen kanssa.



Numero 3. The Wolf Man (1941)

Universalin klassikoihin mennään taas. Tämä 1941 tullut klassikko on mahdollisesti merkittävin ihmissusi elokuva ikinä. Ensimmäinen tämä ei ole genressään mutta varmaankin kuuluisin. Vielä nykyäänkin elokuvan vaikutuksen voi nähdä uusissa tuotoksissa. Elokuvaa tähdittää Universalin monista kauhuista tutut näyttelijät mm. Lon Chaney Jr., Bela Lugosi sekä Claude Rains. Chaney Jr:lle tästä tulikin hänen ikonisin roolinsa ja mies näyttelikin ihmissutta useassa tuotoksessa.

Tarinaltaan elokuva on mitä tyypillisin genressään, tämäpä elokuva sen rakenteen melkolailla loi. Mies joutuu metsässä ihmissuden hyökkäyksen kohteeksi, viattomia tapetaan ja lopulta koitetaan kirousta poistaa. Kauttaaltaan elokuva on taattua aikansa parasta laatua, mutta pari miinusta kyllä keksin. Vaikka leffa on vain 70 minuuttia pitkä, se tuntuu ajoittain polkevan turhan paljon paikallaan. Etenkin kirouksesta tietoja hakiessa tulee turhan paljon toistoa, kyllä tulee varmana selväksi että mistä on kyse. Tämä on kuitenkin suhteellisen pieni miinus, mielelläni olen tämänkin leffan katsellut useaan kertaan. Yksi genrensä sekä aikansa parhaista kauhuista.




Numero 2. The Howling (1981)

Ylhäällä sanoin että tämän listan tekiminen olisi helppoa, niin se olikin isolta osalta, kärki vain tuotti pähkäilyä. Vuosi 1981 oli ihmissusi faneille hyvää aikaa, samana vuotena tuli kaksi genren parasta teosta. Kummassakin on paljon samaa mutta myös huomattavat erot. Minä pidän kummastakin leffasta hyvin paljon, näin oli siis vaikea päättää kumpi on parempi. Lopulta sain pähkäiltyä että kyllä, The Howling on kaksikosta se hieman "heikompi" tuotos.

Elokuvassa uutisreportteri joka joutuu hyökkäyksen uhriksi menee hermolomalle pieneen lomakohteeseen, jossa tietenkin sitten on meneillään jotain hämärää. Leffasta löytyy kaikkea mitä hyvältä ihmissusi leffalta voi odottaa, hienosti tehdyt muodonmuutokset, gorea ja jännitystä. Tietenkin kun Joe Dante on ohjaajana myös huumoria on ripaus. Listan leffoista tämä on ainoa joka tosissaan lypsettiin kuiviin jatko-osilla. Niistä melkein jokainen on toistaan huonompi, joten suosittelen pysymään alkuperäisessä.


Numero 1. An American Werewolf in London (1981)

Jopa Oscarilla palkittu elokuva listallani, melkoista. Turhaan ei leffa voittanut palkintoa erikoistehosteistaan, ne ovat todella huikeat, etenkin muodonmuutos on mahdollisesti genrensä paras. Nykyaikana koko muutos tehtäisiin tietokoneella, mutta ei sitä voi koskaan saada yhtä hienon näköiseksi kun aidosti meikkaamalla ja muilla tehosteilla.

Tietenkin elokuva ei ole vain huikeilla tehosteilla mässäilyä, ei missään nimessä. Elokuvassa on todella hyvä juoni ja käsikirjoitus ihan genrestä välittämättä. Yksi parhaista asioista elokuvassa on se kun katsoja ei tiedä onko päähenkilö oikeasti joutunut ihmissuden hyökkäämäksi vai onko hän vain menettämässä järkensä. Tässä en ala spoilaamaan miten käy, mutta vastaus tähän kyllä saadaan. Howlingin tapaan on tässäkin elokuvassa huumoria myös mukana, sinäänsä enemmän kuin siinä. Tämä ei tietenkään ole mitään pöljää sekoilua vaan fiksusti tehtyä kamaa, tämän ansiosta kauhu kohdat tuntuvat ennestään pahemmilta.

Eipä kai tässä muuta lisättävää, kiva jos listoja tykkäsitte lukea. Lisää voin tehdä ja mielelläni otan ehdotuksia vastaan, jatkan kuitenkin perus blogailujen merkeissä taas vaihteeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti