perjantai 4. lokakuuta 2013

Top 5 Frankenstein

Frankenstein on ollut melkein yhtä suosittu aihe elokuvissa kuin Dracula, niitä siis on helvetisti. Isona erona on vain se että Frankensteinin seikkailut tuntuvat usein olemaan melkoisen heikkoja. Kuitenkin, isoa paska kasaa jos vain jaksaa kaivaa niin kyllä sieltä yksi jos toinen hyvä, ellei jopa loistava, löydy. Päätin tuossa jo viime listaa tehdessä etten laita samasta sarjasta useaa osaa, ainoastaan mielestäni parhaimman. Muuten tämäkin lista olisi pääasiassa vain Hammer ja Universal klassikkoja täynnä.


Numero 5.  Young Frankenstein (1974)

Kyllä, se on komedia. Kyllä, se on yksi Mel Brooksin parhaista. Hieman ehkä huijausta laittaa tämä listalle, mutta en minä voi sille mitään että pidän tätä parempana kuin monia, monia samasta teoksesta tehtyjä filmatisointeja. Young Frankenstein on mielestäni samalla hyvä kunnianosoitus sekä parodia Universalin kauhuille, ei pelkästään tälle sarjalle. Gene Wilder itse tohtorina vetää melkein elämänsä roolin, vaikkakin hänen korkea huutonsa voi välillä käydä korviin. Kuitenkin leffan parasta antia on Marty Feldmanin näyttelemä Igor jonka kyttyrä vitsit ja muut sekoilut ovat pöljyydessään hauskaa. Jos siis vanhat Frankensteinit maistuu, on tässä hyvä komedia sinulle.


Numero 4. Flesh For Frankenstein (1973)

En tiedä edes mistä aloittaa tämän kanssa. Omasta mielestä tämä leffa menee komedian puolelle, mutta tässä on kuitenkin paljon kauhua ja muuta kivaa että jopa "video nasty" tittelien joukkoon joutui. Andy Warhol ei ole minulle kovin tuttu heppu, mutta olen nähnyt hänen tuotoksistaan vain tämän sekä Dracula filmatisoinnin, ja voin jo sanoa että rakastan miehen absurdia taidetta. Isoin ihmetyksen aihe on näyttely. Udo Kier vetää ihan käsittämättömän huonolla näyttelyllä kummankin leffan, mutta jokin siinä vahvassa aksentissa ja ylinäyttelyssä vain viehättää. Voisinkin sanoa että mies vetää näissä parhaiten mitä olen häneltä nähnyt. Ei kukaan voi näytellä nuin huonosti tosissaan, tuon on pakko olla tietoinen veto. Ylipäätään jokainen näyttelijä tuntuu vetävän toistaan erikoisemman roolin, joista paras veto on Joe Dallesandro joka jenkkinä erottuu joukosta todella vahvasti. Muutenkin miehen "haistakaa paska" asennetta ei voi kuin rakastaa. Itse juoni on suhteellisen tyypillinen, paitsi nyt hirviöitä tehdään heti kaksi (mies ja nainen) ja niiden pitäisi sitten lisääntyä ja luoda näin uusi, täydellinen rotu. Mikäs siinä, perus meininki. Kummallisin ote Frankensteinista mitä tiedän, kannattaa tsekata.






Numero 3.  The Curse of Frankenstein (1957)

Peter Cushing tohtorina, Christopher Lee monsterina. Mitä muuta voisi toivoa? Hetken jouduin miettimään että minkä Hammerin tuotoksista laittaisin listalle, etenkin pari ekaa on sen verran kovaa kamaa. Mietinnän jälkeen kuitenkin palasin siihen päätökseen että eka se on paras. Universalin versioihin verrattuna Hammerin tuotokset ovat huomattavasti brutaalempia sekä isoimpana erona itse tohtori on pääosassa, eikä monsteri. Cushing omiikin ruudun itselleen joka sekunti, mies jo tällöin näytti osaavansa näytellä perkeleen hyvin. Miestä pidänkin juuri parhaana Dr. Frankensteinina, hän on hirviö joka kylmästi murhaa ja jopa raiskaa naisia näissä elokuvissa. Lee vetää myös hyvin, vaikkei yhtään puhu. Mies kuitenkin tosissaan pääsi loistavaan vuoden kuluttua Draculana, varmana tämän leffan suorituksella oli oma osansa siinä päätöksessä.



Numero 2. Re-Animator (1985)

Kyllä, lasken Re-Animator sarjan enemmän Frankenstein-leffoiksi kuin zombi-genreen, johon se yleensä tunnutaan nakkaavan. Mary Shelleyn novelli inspiroi Lovecraftin tekemään Herbert West tarinansa, josta taas tämä elokuva on tehty. Elokuvassa on aivan järettömän hienoa gorea, mustaa huumoria sekä loistavaa näyttelyä. Jeffrey Combs nousi tämän kautta ihmisten tietoisuuteen hullun tohtorin roolissaan. Miestä olen tämän ensimmäisen näkemisen jälkeen fanitellut kovasti ja monet paskatkin leffat on tullut katseltua pelkästään miehen mukana olon takia. Leffan jatko-osat Bride ja Beyond ovat myös kovaa kamaa, kumpikin meni vielä enemmän komedian puolelle mutta siitä ei ole mitään haittaa.



Numero 1. The Bride of Frankenstein (1935)

Hah, varmana moni luuli että laittaisin sen alkuperäisen Karloffin tähdittämän yköseksi. Kyseinen elokuva on kyllä mainio, mutta olen aina pitänyt Bride osasta enemmän. Iso syy tähän on itse Karloffin tähdittämä hirviö. Ensimmäiseen elokuvaan verrattuna hän puhuu jo hieman sekä muutenkin käyttäytyy inhimillisemmin. Pelkästään sokean vanhuksen luona oleva skene on parempi kuin yksikään ensimmäisestä elokuvasta. Kun ajattelen Frankensteinia niin tämä on se elokuva joka mieleen tulee ekana. Yksi parhaista Universalin kauhuista mitä ikinä tekivät sekä täydellinen Frankenstein elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti