maanantai 6. toukokuuta 2013

Ugh agh o u sanoo shamaani

Tuli tuossa palattua 15 vuotta menneisyyteen pelaamalla Populous: The Beginning pc-peliä. Ilmestyessään peliä jaksoi pelata päivästä toiseen kyllästymättä, jopa Kompuutteri Kaikille-lehden mukana tullutta demoa hakattiin veljen ja siskon kanssa ennen itse pelin ostoa uudestaan ja uudestaan. Tuohon aikaan demot olivatkin omasta mielestä paljon tärkeämpiä kuin nykyään ja monet omat peliostokset vaikuttui suoraan sen mukaan miten paljon demosta tykkäsi.


Mutta itse Populouksesta.The Beginning on vuonna 1998 tullut kolmas ja tällä hetkellä viimeinen osa sarjaan joka mullisti aikoinaan pc-pelit. Sarjan ensimmäinen osa loi jumala-strategia genren ja toinen osa jatkoi paljolti samalla mallilla mutta kaikkea vain enemmän. The Beginning uudistui rankasti, oli kokonaan 3D-peli sekä enään ei itse jumalana oleminen ollut niin tärkeää. Pelissä sinäänsä pääsee olemaan jumala vasta lopussa, pelin päätavoite kun on päästä tuohon valaistumisen pisteeseen omalla shamaanillaan. Sinne pääsee vain ja ainoastaan murhaamalla kaikki viholliset kokoajan haastavammissa taistoissa.


Pelin suurin ero tuon ajan muihin RTS peleihin on juuri päähenkilö, shamaani. Se on isolta osalta kaikki kaikessa, kiitos suuren taikavalikoimansa. Alussa pystyy nakkelemaan vain tulipalloja ja salamoita mutta lopussa lohikäärme/demonit ja tulivuoret jyllää viholliset matalaksi. Kaikkiaan huikeaa katseltavaa kun murhaa samalla iskulla jopa satoja alkuasukkaita mitä kivuliaimmilla tavoilla, tuota kun saisi oikeassakin elämässä kokea.... Öö eiku...

Monet strategiapelit ottivatkin mallia tästä ideasta että joukoilla on joku johtaja erikoiskykyineen. Päällimmäisenä tulee mieleen mm. Warlords Battlecry joka tietenkin vaikutti omalta osaltaan semmoiseen pieneen teokseen kuin Warcraft 3.

Populous: The Beginning on omasta mielestä juuri täydellinen vaikeudeltaan. Aluksi peli alkaa melko leppoisasti mutta sitten pitääkin alkaa tosissaan tekemään töitä selvitäkseen. Maastoa muokata haluamakseen tekemällä vuoria johon pystyttää puolustukset ja muuta sellaista. Kuitenkin kun pelin salat ovat hallussa on se vain mukavaa löylyttää vihollisia uudelleen ja uudelleen. Graafisesti peli on kestänyt hyvin aikaa, tietenkin peli oli vallan upea ja laittoi tietokoneet naksumaan kovissa tappeluissa.

Kaikki sarjan pelit saa nykyään halvalla gog.comista mutta ainakin ensimmäiset kaksi osaa ovat olleet jo yli kymmenen vuotta freewarea eli laillisesti voi nuo napata omalle koneelleen. Gog.comin versioissa on tietenkin se hyvä asia että ne toimivat ilman suurempia säätöjä nykykoneilla. Myös PS3:lle Storesta voi tämän klassikon ostaa PS1 versiona mutta itsellä ei ole kokemusta konsoliversiosta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti