torstai 16. toukokuuta 2013

"Trapped in a spell of necronomicon"Teen tämän selväksi heti alussa. Minä rakastan Evil Deadia. Pidän alkuperäisen trilogian elokuvia ehkäpä jopa parhaina elokuvina ikinä. Ensimmäinen osa on vakava kauhuteos, joka on minimaalisesta budjetistaan huolimatta teknisesti ällistyttävä. Elokuva myös esitteli maailmalle kaikkien aikojen parhaan näyttelijän, Bruce Campbellin. Jatko-osa laittoi huumoria juuri sopivasti mukaan ja se tasapainotteleekin hienosti kauhun ja komedian rajoilla. Army of Darkness on taas yksi hauskimmista elokuvista ikinä. Meno on aivan älytöntä alusta loppuun, sekä lopun taistelu luurankoarmeijaa vastaan on parhautta.

Hail to the king, baby.


Vuosien aikana on huhuiltu uudesta Evil Deadista useaan kertaan. Sam Raimi ja Bruce Campbell ovat monesti kertoneet kiinnostuksensa Army of Darkness 2:sta kohtaan, valitettavasti aikaa taikka rahaa heillä ei ole ollut tälle. Pari vuotta sitten tuli kuitenkin virallinen tieto uudesta elokuvasta, se ei olisi paljon toivottua jatkoa vaan nykyajan trendiin kuuluvasti remake. Alun innostus loppui minulla heti tähän. Miksikö? Hyviä remakeja ei ole paljoa, etenkään kauhuelokuvista. Turhia tai suoraan sanottuna kamalia on lukemattomasti. 2000-luvun remakeista ainoastaan The Omen, Dawn of the Dead ja The Hills Have Eyes ovat olleet edes katsomisen arvoisia. Odotukset eivät siis olleet Evil Deadia kohtaan suuret. Tänään kuitenkin käväsin elokuvissa sen katsomassa..


Omaksi yllätykseksi olin kuullut pääasiassa vain hyvää palautetta elokuvasta. Toiveita en kuitenkaan laittanut kovin korkealle, ja hyvä niin. Evil Dead ei ollut mikään mestariteos, se oli kuitenkin viihdyttävä elokuva. Pidin siitä ettei tämä ollut suora remake, vaan tekijät olivat laittaneet yhtä jos toista uutta mukaan. Lopussa jopa yllätyin yhdestä twististä (jos sitä nyt semmoiseksi voi sanoa) joka huonosti tehtynä olisi voinut olla aivan kamala. Gorea ja verta oli melkoisen paljon, onneksi ihan aitoja efektejä löytyi rutkasti. Tietokoneella oli tietenkin tehty paljon mutta vanhojen fanina yllätyin tehosteiden laadusta. Huvitti vain se, että väkivaltaisuudeltaan tämä on todella karu mutta puuraiskaus-skene oli paljon kesympi kuin vanhassa. Tissit hyi, suolet jee.

Söpöööö
Suurin vika minulle oli itse hahmot. Alkuperäisten elokuvien yksi isoimmista vahvuuksista on juuri hyvin kirjoitetut ja näytellyt hahmot. Tässä elokuvassa jokainen on melkoisen tylsä eikä heidän kohtalostaan välitä tippaakaan. Elokuvasta ei myöskään puutu kohtauksia joiden aikana katsoja ei voi kuin ihmetellä tyyppien idioottimaisuutta.

Silti nämä viat eivät kamalasti kokemusta haitanneet. Nykyajan remakeksi tämä on todella hyvä. Tässä näkee hyvän esimerkin siitä ettei uuden version tarvi olla täysin samanlainen kuin klassikon. Elokuva toimii siis hyvin uudelle yleisölle kuin myös vanhoille faneille. Uusi Evil Dead ei raiskaa sarjaa muttei mullistakaan.

ps. Elokuvan demoni tosissaan vihaa auki olevia ovia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti