lauantai 8. marraskuuta 2014

One more turn...

Voi voi. Yli kuukausi on taas vierähtänyt viime blogailusta. Koitin pari kertaa viime kuussa tehdä jotain kauhuleffoihin liittyvää kirjoitusta (koska halloween) mutta mitään en saanut aikaiseksi. Yksi syy tähän on uusi työpaikka jossa reilun kuukauden nyt olen lorveksinut. Toinen syy on viime aikoina tavallista innokkaampi pelailu. Animal Crossing: New Leafia jaksaa vieläkin pelata kuten myös viime kuussa julkaistua Super Smash Brossin 3DS versiota. Mutta näiden lisäksi on yksi aikasyöppö joka voittaa kaikki...

Civilization: Beyond Earth (PC)


Sid Meierin nimen alla ratsastava 4X strategiasarja on yksi kaikkien aikojen suosituimmista genressään. Itse tutustuin sarjaan joskus 1990-luvun lopusssa hyvin heikosti. Taisi jollain Kompuutteri Kaikille-lehden mukana tulleella levyllä olla alkuperäinen peli kokonaisuudessaan jota sitten veljen kanssa koitettiin pelailla. Eihän siitä oikein tullut mitään kun englanti ei luistanut vielä hyvin ja peli ei ollut sieltä helpoimmasta päästä. Tuosta sitten vierähtikin yli kymmenen vuotta kunnes palasin sarjan pariin.

Civilization 5 tuli hieman spontaanisti napattua Steamin alesta jokunen vuosi sitten. Moni kaveri sitä oli kehunut ja pelannut jopa satoja tunteja. Ajattelin että jospa se edes hintansa arvoinen olisi (jotain 20e ehkä silloin oli alessa). Mitä meninkään tekemään, ekoina viikkoina jo pelitunteja tuli reilut 50. Tuon jälkeen tahti hidastui mutta on tuossa Steamin mukaan mukavat 200h pelattuna. Jokainen lisäri tuli ostettua ja ne aina vain paransivat jo valmiiksi loistavaa peliä. Peli meni aika nopeasti yhdeksi suosikiksi genressään sekä teki minusta "sarjan fanin". Myöhemmin myös osat III ja IV lisäreineen tuli ostettua ja pienien tesmailujen jälkeen omasta mielestä sarja on edennyt kokoajan vain parempaan suuntaan.


Tämän vuoden keväänä pelien takana oleva Firaxis studio julkisti Civilization: Beyond Earthin. Melko selväksi he tekivät jo tuolloin että kyseessä on Civ 5 moottorilla tehty scifi spin-off sarjalle. Peli meni minulla nopeasti odotetuimmaksi tälle vuodelle. Nyt sitten sitä on saanut parisen viikkoa pelailla ja fiilikset pelistä ovat... hyvät.

Beyond Earth ei tosiaan keksi pyörää uudelleen. Se on pelillisesti monella tavalla hyvin samanlainen kuin Civ 5. Tavallaan tämä välillä harmittaa kun asiat tuntuvat ajoittain turhankin tutulta. Kehittäjät oisivat saaneet minun mielestä yrittää enemmän uusia kikkoja mutta melko turvallisesti mennään. Etenkin vakoojat ja kauppareitit ovat kuin suoraan Vitosesta repäistyjä. Edes jonkunlaista visuaalista uudistusta olisi voitu tehdä. Mutta kuten sanotaan: "don't fix it if its not broken"...



Noh, kyllä pieniä viilauksia ja pari suurtakin uudistusta on mukana. Teknologia ja hyve systeemejä on muutettu paremmiksi. Valinnan varaa on kummassakin enemmän. Nyt ei tarvi tai edes kannata pitäytyä vain tietyissä hyve tyyleissä kun jokaisesta kategoriasta löytyy kaikenlaisille sivilisaatioille käytännöllisiä kykyjä ja bonuksia. Vitoseen verrattuna teknologioilla on entistä suurempi merkitys. Monesti pitää tarkasti miettiä että minkä opiskelisi seuraavaksi.

Vitosen ideologioiden ja uskonnon tilalla on "mieltymys" systeemi joka on nakattu teknologioihin kiinni. Sinäänsä se toimii yhdenlaisena oman kansan elämänfilosofiana joka vaikuttaa merkittävästi melkeinpä kaikkeen. Näitä mieltymyksiä on kolme: Alieneja vihaavat natsit, teknologian kaiken edelle laittavat nörtit sekä alieneja rakastavat hipit. Näistä oma suosikki on viimeisin. On hienoa muuttaa omista joukoista yhdenlaisia ihmis-alien äpäriä joiden seassa tallustelee ihan puhtaita hirviöitä. Etenkin lopussa avattava jättiläishirviö on aivan parasta. Se on kuin suoraan jostain Godzilla-elokuvasta, sillä on hieno laittaa viholliset lyttyyn.



Nuiden systeemien uudistusten lisäksi se merkittävin uusi juttu on itse alienit. Nämä Civ 5:n barbaarit korvaavat tietokoneen ohjaamat joukot ovat etenkin pelin ensimmäisen puolikkaan aikana hyvin merkittävä vastus. Sinäänsä vasta "end gamessa" näistä monstereista ei ole enään pahemmin vastusta. Monta kertaa minunkin viattomat työläiset ja uusia kaupunkeja aloittamaan lähteneet kolonialistit joutuivat maassa myllertävien jättimatojen tai vedessä menevien krakenien suihin. Sinäänsä alienit ovat kilttejä vain juuri nuita hippejä kohtaan, vaikkakin silloinkaan niihin ei voi aina luottaa.

Kivana pikku lisänä johtajien ulkonäkö muuttuu pelin aikana.

Kokonaisuutena Beyond Earth on siis mainio peli, mutta turhankin tuttu. Kyllä tähän varmana tulee mukavasti pelitunteja nakattua ja innolla odottelen jo tulevia päivityksiä joissa uusia kansoja ja joukkoja tulisi lisää. Jos vain kauppareitteihin ja vakoojien komenteluun tulisi jonkunlaiset automaatiot niin pahemmin ei olisi valitettavaa. Etenkin end gamessa alkaa välillä ärsyttämään niiden jatkuva mikromanagerointi. Vastaavasti taas työläisten automatisointi on täysin kustu. Rakentelevat aivan turhia juttuja ja vääriin paikkoihin. Juuri pelin viimeisinä tunteina olisi mukava nakata vain automatisointi niihinkin mutta ei. Onneksi näihin mainittuihin asioihin Firaxis on jo kertonut tekevän päivitystä. 8/10 tällä hetkellä, hyvin lähellä ysiä. Jospa patchien ja lisämatskujen jälkeen peli sinne kapuaisi.

1 kommentti: