torstai 20. maaliskuuta 2014

Christian Bale möhömahana ja vigilantena

Taas on yllättäen aikaa kulunut liiankin kauan viime blogailusta. Mitäpä sitä turhia kirjoitella jos ei ole mitään mielenkiintoista (niinkuin muka nytkin olisi) kerrottavaa. Kuitenkin, tuli tuossa äskettäin katseltua Christian Balen kaksi uusinta seikkailua, olivatko ne täysiä kalkkunoita? Lue alempaa vastaus.


Ensimmäisenä tsekkasin kovasti kehutun American Hustlen. Kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja useita muita palkintoja. Ohjaajan paikalta löytyy David O. Russell, joka on viime vuosina saanut kuuluisuutta hyvällä The Fighter leffalla ja minun mielestä paskalla mutta kriitikoiden mielestä loistavalla Silver Linings Playbookilla.             
Mies selvästi tykkää palkata samoja näyttelijöitä kun huomattava osa päärooleissa olevista oli ennen American Hustlea ollut edes jossain hänen leffassaan. Sinäänsä tässä ei ole mitään vikaa, etenkin Christian Bale vetää aivan loistavan suorituksen mutta Bradley Cooper ja etenkin Jennifer Lawrence olisi voitu korvata paljon paremmin rooleihinsa sopivilla naamoilla. Aina kun Lawrence on ruudulla, tuntuu kuin joku teini olisi päästetty aikuisten kanssa näyttelemään. Hän on ihan pätevä näyttelijätär muttei mitenkään vakuuttava tässä.

Itse leffa oli kokonaisuutena aika keskinkertainen. Isoin vika oli itse juoni, se tuntui olevan hajalla vaikka selvä päämäärä olikin hahmoilla. Iso syy tähän on itse David O. Russellin tyyli, hän tykkää ennemmin painottaa hahmojen tärkeyttä kuin itse suurta juonta. Monet kohdat tässäkin elokuvassa olivat täysin improvisoituja, ja se näkyi. Improvisaatio on ihan kiva juttu tietyissä rajoissa, mutta jos se hajottaa valmiin kässärin menee asiat päin metsää. En kyllä tiedä olisiko tiukemmin kässärissä pidättäytyminenkään pelastanut tarinaa. Juoni kun on hyvin tuttua huttua jos katsoja on nähnyt edes pari kyseisen genren (rikos/draama) tärkeää eeposta.

Vaikka elokuva oli menestys, jäi se kovasti The Wolf of Wall Streetin jalkoihin. Omasta mielestä ihan syystäkin, kummassakin leffassa on paljon samaa mutta jälkimmäinen tekee kaiken paremmin. Suosittelenkin ennemmin katsomaan sen jos joutuu valitsemaan. Kumpikin leffa on teknisesti hyvin tehtyjä mutta jos parempi kerronta ja juoni kiinnostaa niin TWoWS vie potin 100-0.


Out of the Furnace on ohjaaja Scott Cooperin (Crazy Heart) toinen elokuva, nyt on kantrilaulajat vaihtuneet epätoivoon ja väkivaltaan. Olin ennen elokuvan katselua nähnyt vain pari julistetta leffateatterissa, sen perusteella luulin että luvassa on jotain Balen tähdittämää äksöniä. Onneksi olin väärässä.

Elokuva on synkkä jännäri jossa on yllättävän vähän toimintaa, tämä on vain hyvä asia. Näin ne pari väkivaltaista kohtaa tuntuvat paljon voimakkaammilta ja tärkeämmiltä. Pahemmin mitään en halua spoilata mutta yhdenlainen kostotarina on kyseessä. Mitään älyttömän originaalia tässä ei ollut mutta vanhat kikat tehdään taidolla. Leffa muistuttaa enemmän 70/80-luvun vigilante-elokuvia kuin monia nykyajan jännäreitä, myös hyvin eurooppalainen fiilis on kokoajan päällä. Eipä olekkaan yllätys että leffa tuntuu menestyneen paremmin täällä kuin jenkkilässä, tietenkin ylipäätään synkkä ja melankolinen meininki ei koskaan nappaa jenkkilän popkorni-massoja.

Out of the Furnace piti hyvin otteessaan alusta loppuun, vaikkakin pituutta oli ehkä hieman liikaa. Elokuva on melkein kaksi tuntia pitkä, helposti olisi voitu 10-15min tästä leikata pois ja näin kerronta olisi pysynyt kokoajan tasaisessa vauhdissa. Etenkin alku tuntui etenevän turhan hitaasti, itse pääjuoneen päästään sinäänsä vasta joskus tunnin kohdilla.

Näistä kahdesta Balen tähdittämästä elokuvasta tämä on parempi. Genre on tietenkin lähempänä omaa makua mutta myös kokonaisuutena tämä oli eheämpi paketti. Näyttelijät olivat hyviä, vaikkakin helposti en sulattanut Casey Affleckia kovana marinena. Mies kun tuntuu aina semmoiselta inisevältä märisijältä, hän kuitenkin veti aivan mainion suorituksen. Elokuva olisi voinut olla aivan loistava, eikä vain hyvä jos juoni olisi ollut hieman kekseliäämpi. Tietenkin jos katselija ei ole nähnyt kymmeniä kosto/jännäreitä niin elokuva varmaan nappaa kovemmin. Genren faneillekkin kuitenkin tämä on helppo suositus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti