torstai 27. maaliskuuta 2014

Ässässssins Creed IV Bläk Fläg


Kuten otsikosta huomaa, pelailin viimeinkin uusimman Assassin's Creedin läpi. Olen, tai voisi sanoa olin, sarjan kovakin fani vielä pari vuotta sitten. Alkuperäinen AC maistui sukupolven alussa todella tuoreelta ja se teki hyvän pohjan sarjalle. Kovasti olin jatko-osasta hypettynyt ja melkein vuosi etukäteen sen ennakkotilasin, onneksi en joutunut pettymään. Peli ei ole ainoastaan sarjansa paras mutta myös yksi sukupolvensa parhaita.

Oh Ezio, kuinka kaipaan sinua.

Brotherhood oli sitä samaa mutta kaikkea oli vain enemmän, kuitenkin alkoi jo pelottamaan että ei kai tätäkin sarjaa nyt aleta lypsämään kuiviin. Näin sitten kävi, Revelations oli suuri pettymys. Etenkin pelillisesti mentiin huonoon suuntaan, jopa aivan alkuperäinen peli teki monet asiat sillä saralla paremmin. Assassin's Creed III hieman paransi tasoa mutta vanhan toisto alkoi maistumaan jo pahasti. Etenkin paljon mainostettu "trilogian" päätös on yksi tylsimmistä ja ontoista mitä olen aikoihin nähnyt.

Ei siis ihme etten AC IV:tä odottanut innolla. Traikut näyttivät tylsiltä, pelikuva oli sitä samaa vanhaa tuttua. Ketä kiinnostaa? Ei minua ainakaan. Ainoa pelastus tässä pelissä voisi olla kolmosesta tuttu (ja myös sen pelin paras osio) laivoilla sotiminen. Pelimediassakaan ei kovia odotuksia Black Flagille annettu, joten ainakin minulle kovana yllätyksenä tuli kaikki kehut ja palkinnot. Peli nappaili hyvin korkeita pisteitä arvosteluissa ja kehuttiin jopa parhaaksi osaksi tähän mennessä koko sarjassa!




Näiden arvostelijoiden sekä kaverien kehujen perusteella päätin sitten itsekin antaa pelille mahdollisuuden. Tammikuun alussa sitten Skull Editionin tilasin kun halvalla sai, sarja taitaa muuten olla yksi ainuista josta tehdään aivan liikaa näitä erikoisversioita. Nytkin kaikkien spessuversioiden hinnat laskivat hyvin nopeaa, enpä minä ainakaan valita.

Mites sitten peli maistui minulle? Melko hiton hyvin, aluksi. Merirosvoilu on hauskaa puuhaa ja ensimmäisen 10 tunnin aikana pääasiassa vain seilailin merellä ja ryöstelin. Päätarina ei kamalasti napannut. Peli on kuitenkin enemmänkin merirosvo-simulaattori jonka taustalta sitten löytyy Assassin's Creed sekoilua. Tämä on kuitenkin iso vika omasta mielestä, juuri tarina minua kiinnosti ensimmäisten pelien aikana. Se oli todella huikeaa scifihäröilyä johon oli nakattu oikeaa historiaa mukaan. IV:n juoni on melkein sarjan huonoin, okei kolmosen päätarina aiheutti enemmän haukotuksia kuin tämä, muttei ero ole suuri.

Pelillisesti tämä on kuitenkin sarjan parasta antia. Laivalla purjehtiminen onnistuu ongelmitta ja miekkailu onnistuu yhtä hyvin kuin aiemminkin. Sinäänsä isoin vika taistelussa on vain se että se on jälleen asteen helpompaa kuin aiemmassa pelissä. Nyt kun pelaajalla voi olla neljä pistoolia ja muita apuja, niin suuristakin joukoista selviää ongelmitta.

Valaiden ja haiden metsästäminen on kiva pieni lisä.

Peli toi monissa kohdissa mieleeni yhden pc-suosikeistani, Sid Meier's Piratesin. Kyseinen peli oli kuitenkin monella tavalla monimutkaisempi, etenkin meritaisteluissa. En älyä miksei Black Flagissa voitu tehdä niin että tietyt kuulat tekisi tiettyihin kohtiin laivaa vahinkoa. Esimerkiksi kettinkikuulilla olisi voinut mastot rikkoa eikä itse laivaa näin olisi tarvinut kokonaan paskaksi laittaa jos sen haluaa vallata. Tämmöiset pienet jutut jäivät vanhaa merirosvoa harmittamaan.

Mutta kuten aiemmin sanoin, pelin ensimmäiset 10 tuntia menivät innolla pelaten. Sen jälkeen alkoi hieman tylsistyttämään ja lopulta vedin päätarinan läpi melkein hampaat irvessä, koska kyllähän se vedetään loppuun jos ollaan kerran aloitettukin. Päätarina ja tehtävien toistuvuus pilasivat muuten mainion pelin. Kyllä itse merellä seilaaminen ja aarteiden kaivelu kokoajan maittivat mutta ainaiset "seuraa henkilöä X ja kuuntele herrojen X ja Y keskustelua huomaamatta" tehtävät alkoivat ihan vituttamaan lopussa. Kyseiset tehtävät ovat olleet sarjan heikkous jo ensimmäisestä osasta lähtien, nyt kuitenkin niitä tuntui olevan enemmän kuin koskaan aiemmin. Ei voi ymmärtää mitä siellä studioilla ollaan mietitty.

Loppujen lopuksi peli oli kokonaisuutena "ihan jees" tasoa. Enemmän tuosta tykkäsin kuin kahdesta aiemmasta, muttei se meinaa paljoa. Merirosvoilu on hauskaa puuhaa mutta muuten mentiin jälleen metsään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti