perjantai 18. heinäkuuta 2014

Juna kulkee vaan...

Aurinko paistaa ja kesä on täysillä käynnissä. Ainakin oma kämppä on ollut jo tovin yksi helvetillinen pätsi, joten mikä olisikaan parempi viilentymisen tapa kuin katsoa elokuva jossa on loputon talvi? 



Snowpiercer tarjoaa juuri tuota, kylmää on meno alusta loppuun. Kyseessä on Korealaisen Joon-ho Bong  uusin elokuva, itse tunnen miehen hänen parista aiemmasta tuotoksesta jotka ovat vallan mainioita. Hieman epäilytti Snowpiercerin kanssa se että onko meininki mennyt liian länsimaalaiseksi. Onneksi näin ei ole käynyt, tämä on niin kaukana Hollywoodista kuin vain mahdollista. 
        Sinäänsä huvittaa nyt katsomisen jälkeen että asia on näin. Ensimmäisen kerran kuulin tästä elokuvasta keväällä, näin trailerin teatterissa ja ajattelin että onpas paskan näköinen. Tuolloin en kylläkään huomannut kuka tämän leffan takana on. Nopeasti trailerin perusteella Snowpiercer näyttääkin joltain uudelta tyhmältä Hollywoodin ulostamalta pökäleeltä jossa pääosassa on tällä hetkellä hyvin "kuuma" (monellakin tavalla) Chris Evans


Elokuva kuitenkin sai kovia kehuja etenkin kriitikoilta tuossa kesän alussa, hieman ihmettelin että onko nyt kyseessä edes sama elokuva. Tulipa tuolloin sitten huomattua mm. kuka on ohjaajana. Hieman jo innostuin tämän näkemisestä mutta pidin odotukset vieläkin pieninä. Eilen sitten tämän katsoin ja.. Voi veljet mikä meininki. Tässä on isolla mahdollisuudella minulle "vuoden yllättäjä" palkinnon vievä teos. Elokuva piti otteessaan alusta loppuun, näyttely oli loistavaa ja jopa juoni oli kokonaisuutena hyvä. Juuri tarinallisesti epäilin tämän olevan melkoista kuraa, mutta Snowpiercer sisälsi enemmän sanomaa kuin iso osa nykyajan elokuvista.

Mutta niin, mistä elokuvassa on edes kyse? Ihmiset vahingossa jäädyttivät koko maailman koittaessaan viilentää pahenevaa ilmastonlämpenemistä. Yksi mies sitten päätti ennen tuon tapahtumista tehdä älyttömän junan joka kiertää yhdessä vuodessa koko planeetan. Maailmanlopun jälkeen viimeiset selviytyjät asuvat nyt tässä aina liikkuvassa junassa. Köyhät ovat perällä olevia orjia ja junan kärjessä rikkaat mässäilevät herkuilla. Kuulostaako ideana kovin fiksulta? No ei! Mutta jotenkin tämä konseptin älyttömyys ei haitannut minua pätkääkään. Elokuva pohjautuu ranskalaiseen sarjakuvaan joten en ole yllättynyt, viinipäissään sitä keksii kaikki parhaat jutut.

Snowpiercer on pääasiassa juoneen painostavaa draamaa, mutta aina välillä on mukaan mahtunut jokunen kunnon taistelu. Etenkin noin puolivälissä oleva pitkähkö tappelu oli melkein Raid 2 tason herkkua. Tunnelma on myös kokoajan hyvin painostava ja epätoivoinen, juuri sellainen josta nautin. Kuka vain tärkeistä hahmoista saattaa kuolla milloin vain ja parasta on se miten hahmot käsittelevät kuolemaa. Junassa on sen 17 vuoden matkan aikana tapahtunut paljon sairaita asioita joten kaverin kuolema ei paljoa hetkauta sankareita.


Kaikkiaan tällä hetkellä Snowpiercer on yksi tämän vuoden suosikeistani. Pitkästä aikaa elokuva yllättää näin rankasti minut. Täydellinen tämä ei todellakaan ole, jokunen skene oli kunnon "mitä miksi täh!?!" tason ihmetystä aiheuttavia kohtauksia josta vähän rokotan. Mutta niin, katsokaa tämä elokuva. Se on hyvä. 8.5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti