maanantai 12. elokuuta 2013

Robotteja ja Pixaria

Neon Genesis Länkkäri
Minun piti kirjoittaa tämä blogi jo viime viikolla, mutta Jalometalli ja muut menot menivät edelle. Kävin tuossa viikko sitten katsomassa päivän sisällä kaksi leffaa ihan teatterissa saakka (kiitos naapurissa olevan teatterin). Ensimmäisenä oli vuorossa jopa hieman minut hypettymään saanut Pacific Rim. Kyseessä on Guillermo del Toron uusin (ja suurin) elokuva. Mies jätti jopa Hobitti elokuvat välistä jotta saisi tämän robottisekoilun tehtyä. Kaikki leffat mitä mieheltä olen nähnyt ovat olleet vähintään viihdyttäviä, ja näin oli myös Pacific Rim.

Ensimmäisen kerran elokuvasta kuullessani en laittanut odotuksia korkealle, eka trailerikin johon törmäsin ei aiheuttanut minussa suurempaa innostusta. Pikaisella vilkaisulla tämän voisi hyvin sekoittaa Transformers/Battleship tason nykyajan tyhmäksi cgi-paskaksi, mutta tämä olikin hyvää aivotonta viihdettä. Kesän alussa nähty traileri kuitenkin pisti minutkin vähän innostumaan. Kun näkee ison robotin hakkaavan öljytankkerilla hirviötä, ei voi kuin ihastella kaikkea sitä parhautta. Elokuva on selvä rakkauden osoitus vanhoille Godzilla ja monsterileffoille. Juonesta ja etenkin roboteista tulee kuitenkin minulle mieleen Neon Genesis Evangelion, jota en valitettavasti ole katsonut vuosiin. Ehkäpä nyt tämän leffan innostamana aloitan sarjan katsomisen alusta, mahdollisesti parasta animea mitä olen nähnyt.

Pacific Rimin juonen voi sinäänsä selittää hyvin lyhyesti: hirviöitä tulee merestä -> ihmiset taistelee niitä vastaan isoilla roboteilla. Elokuvaa katsellessa ehtii keksiä satoja parempia keinoja näiden hirviöiden tappamiseen, mutta me tulimmekin katsomaan robottien ja monsterien välistä taistoa eikä mitään Vuoden Elokuva- voittajaa. Jos jotain kritiikkiä voin sanoa niin taistelua olisi saanut olla enemmän, yleensä tämmöisissä elokuvissa on jopa tylsyyteen saakka mätkintää mutta tässä ei. Tietenkin tavallaan hyvä että jää janoamaan enemmän, mutta sinäänsä elokuvan keskellä ei ole mitään muuta kuin istumista ja keskustelua. Näyttely on isolta osalta hyvää, mutta ei tämmöistä elokuvaa mennä katsomaan hahmojen ja huikean tarinan takia.

Elokuva on juuri parhaimmillaan isolla kankaalla ja osuikin täydellisesti tämän vuoden kesäleffaksi. On tosissaan ihmeellistä että johonkin tämmöiseen ideaan laitetaan näin paljon rahaa, toivottavasti jotain yhtä huikeaa nähdään tulevaisuudessakin. Lopuksi vielä pakko mainita pienestä, mutta todella hauskasta leffasta löytyvästä jutusta. Portal pelien GLaDOS (näyttelijä Ellen McLain)
tekee tietyllä tavalla pienen roolin leffassa. Ensimmäisen kerran kun kuulee hänen äänen, ei voi pelinörtti olla hymyilemättä.



Toinen elokuva jonka käväsin katsomassa oli Pixarin uusin leffa, Monsters University. Kyseessä on esiosa Monsters Inc. leffalle, jonka katselin muistin virkistämiseksi aivan ennen elokuvaa. Alkuperäinen elokuva on ihan hauska mutta omasta mielestä turhan tyypillinen lasten/koko perheen pätkä. Ei todellakaan huono leffa mutta etenkin juonensa puolesta turhan simppeli. Uusi elokuva sinäänsä tuntui täysin turhalta, kuka ikinä olisi ajatellut että tarvimme esiosan tuolle leffalle? Omasta mielestä jos jollekkin Pixarin pitäisi tehdä jatkoa/esiosa olisi se Ihmeperhe. Mutta ei, saimme tämän.

Sanon sen jo nyt, Pixarin elokuvien laatu on laskenut viime vuosina. Studio teki 2008-2010 melkein toinen toistaan parempia elokuvia. WALL-E, Up ja Toy Story 3 ovat kerrassaan loistavia elokuvia, sanoisin jopa että omien vuosiensa parhaita elokuvia. Tietenkin jo ennen tätä he olivat tehneet laatua, etenkin Toy Story trilogia aiheuttaa minussa paljon nostalgiaa. Ensimmäisen leffan vhs tuli pentuna kulutettua melkein puhki. Toy Story 3 sulki aivan helvetin hyvin kyseisten leffojen tarinan ja todella toivon että Toy Story 4 pysyy vain huhuna. Vielä pari vuotta sitten odotin aina innolla uutta Pixarin leffaa. Sitten tuli Cars 2... Ensimmäinen Autot leffa oli jo mielestäni studion heikoin tuotos. Ihan katseltava mutta kerrassaan tyhmä ja turha elokuva. Jatko-osa melkein sai minut voimaan pahoin. Pelotti että Pixar on pysyvästi alentunut DreamWorksin tasoisen paskan tekemiseen. Onneksi viime vuonna Brave helpotti, ei mikään mestariteos mutta viihdyttävä, hieno leffa.

Ja näin palaamme Monsters Universityn pariin. Pelotti että tämä olisi jälleen Cars 2 laatua mutta onneksi olin väärässä. Tämä elokuva oli hyvä, sanoisin että jopa parempi kuin Monsters Inc. Elokuva mukavasti laajentaa ja syventää jo aiemmin tuttujen hahmojen historiaa kuin myös leffojen maailmaa. Juonellisesti leffa pääsi yllättämään, joka oikeasti on saavutus ottaen huomioon sen että tämä on esiosa. Vitsit olivat hauskempia ja kauttaaltaan omaan makuun paremmin osuva teos kuin alkuperäinen. Toivottavasti Cars 2 oli vain hetkellinen virhe, ja nyt Pixar on alkanut tosissaan elpyä siitä. Vielä ollaan kaukana aiempien vuosien laadusta mutta suunta on ainakin hyvä. 2014 näyttäisi tulevan The Good Dinosaur niminen pätkä, ohjaajana Bob Peterson jonka viimeisin Pixar tuotos oli Up. Vielä en jaksa innostua, mutta ei kuulosta ollenkaan huonolta setiltä. 

Kyllä, kappale liittyy Monsters University leffaan hauskalla tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti